Hej,
czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu poniższego zadania ?
1. W pierwszej urnie są dwie kule - biała i czarna. Losujemy po jednej kuli, przy czym przy każdym wylosowaniu kuli czarnej zwracamy ja do urny. Po każdym wylosowaniu kuli białej zwracamy ją do urny dodając jednocześnie dwie białe kule. Obliczyć prawdopodobieństwo, że w pierwszych 50 losowaniach nie wylosujemy kuli czarnej.
Będę wdzięczna za pomoc!
Kule - biała i czarna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2016, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Kule - biała i czarna
\(\displaystyle{ P(50 \ bialych) =\frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6} \cdot ... \cdot \frac{1+2 \cdot 49}{2+49 \cdot 2} = \frac{99!!}{100!!} = \frac{100!}{2 ^{100} \cdot (50!)^2 }}\)
EDIT:
\(\displaystyle{ P(50 \ bialych) =\frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6} \cdot ... \cdot \frac{1+2 \cdot 49}{2+49 \cdot 2} =\frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6} \cdot ... \cdot \frac{99}{100 }= \frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=...}\)
Podwójna silnia to iloczyn co drugiej liczby naturalnej dodatniej aż do liczby pod silnią
\(\displaystyle{ 99!!=1 \cdot 3 \cdot ... \cdot 99\\
100!!=2 \cdot 4 \cdot ... \cdot 100}\)
Jeżeli nie chcesz ich mieć w zapisie, to wynikiem jest ułamek z iloczynem lub jego uproszczenie
\(\displaystyle{ =\frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=\frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}\ \cdot \ \frac{2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=\frac{100!}{(2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100)^2}=\\ =\frac{100!}{(( 2\cdot 1)(2\cdot 2)(2 \cdot 3) \cdot .... \cdot (2 \cdot 50))^2} = \frac{100!}{(2 ^{50} \cdot 50!)^2 }=\frac{100!}{2 ^{100} \cdot (50!)^2 }}\)
EDIT:
\(\displaystyle{ P(50 \ bialych) =\frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6} \cdot ... \cdot \frac{1+2 \cdot 49}{2+49 \cdot 2} =\frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6} \cdot ... \cdot \frac{99}{100 }= \frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=...}\)
Podwójna silnia to iloczyn co drugiej liczby naturalnej dodatniej aż do liczby pod silnią
\(\displaystyle{ 99!!=1 \cdot 3 \cdot ... \cdot 99\\
100!!=2 \cdot 4 \cdot ... \cdot 100}\)
Jeżeli nie chcesz ich mieć w zapisie, to wynikiem jest ułamek z iloczynem lub jego uproszczenie
\(\displaystyle{ =\frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=\frac{1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot .... \cdot 99}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}\ \cdot \ \frac{2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}{2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100}=\frac{100!}{(2\cdot 4 \cdot 6 \cdot .... \cdot 100)^2}=\\ =\frac{100!}{(( 2\cdot 1)(2\cdot 2)(2 \cdot 3) \cdot .... \cdot (2 \cdot 50))^2} = \frac{100!}{(2 ^{50} \cdot 50!)^2 }=\frac{100!}{2 ^{100} \cdot (50!)^2 }}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2016, o 06:01 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2016, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Kule - biała i czarna
Dziękuję, ale nie bardzo rozumiem drugiej części po wielokropku.
Czy można poprosić o wytłumaczenie ?
Czy można poprosić o wytłumaczenie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 lut 2016, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 16 razy
Kule - biała i czarna
Uważam, że
*\(\displaystyle{ 2 \cdot 49}\) - liczba dodanych białych kul do urny
* w liczniku dodajesz 1 ponieważ chcesz wylosować tylko kule białą, a na początku losowania była 1 kula.
* w mianowniku dodajesz 2 ponieważ na początku losowania w urnie była 1 kula czarna i 1 biała.
*\(\displaystyle{ 2 \cdot 49}\) - liczba dodanych białych kul do urny
* w liczniku dodajesz 1 ponieważ chcesz wylosować tylko kule białą, a na początku losowania była 1 kula.
* w mianowniku dodajesz 2 ponieważ na początku losowania w urnie była 1 kula czarna i 1 biała.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2016, o 23:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.