Nie bardzo wiem jak zabrać się za to zadanie:
Przez punkt \(\displaystyle{ (0,l)}\) poprowadzono prostą w losowo wybranym kierunku. Znaleźć gęstość rozkładu odciętej punktu przecięcia tej prostej z osią \(\displaystyle{ OX}\).
Doszedłem tylko do tego, że odcięta punktu przecięcia ma postać \(\displaystyle{ -\frac{l}{a}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) to tg kąta nachylenia prostej do osi \(\displaystyle{ OX}\).
gęstość rozkładu odciętej punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sie 2016, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
gęstość rozkładu odciętej punktu
Ostatnio zmieniony 31 sie 2016, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
gęstość rozkładu odciętej punktu
Kąt nachylenia prostej będzie z rozkładu jednostajnego na przedziale \(\displaystyle{ (0,\pi /2)}\). Wówczas x będą ujemne, dodatnie natomiast będą \(\displaystyle{ (\pi/2,\pi)}\). Proponuje rozpatrywać jeden przypadek, drugi jest symetryczny.