Prawdopodobieństwa w łańcuchu Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Prawdopodobieństwa w łańcuchu Markowa

Post autor: matinf »

Cześć,
Mam taki łańuch i nie wiem ile wynoszą prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ X_3=0}\) - W chwili \(\displaystyle{ 3}\) jesteśmy w stanie \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ X_5=3}\) - W chwili \(\displaystyle{ 5}\) jesteśmy w stanie \(\displaystyle{ 3}\).

Ile wynoszą teraz prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ Pr(X_3=0\wedge X_5=3)}\)
\(\displaystyle{ Pr(X_3=0)}\)
\(\displaystyle{ Pr(X_5=3)}\)
ODPOWIEDZ