CTG i średnia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mervius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 21 gru 2014, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

CTG i średnia

Post autor: Mervius »

Witam, mam do zrobienia następujące zadanie, jednak nie mam podanego wyniku i prosiłbym o potwierdzenie poprawności mojego rozwiązania lub ewentualne poprawki:

W grupie studenckiej przeprowadzono test z analizy, w którym można uzyskać
od 0 do 100 punktów. Przeciętna liczba punktów uzyskiwanych przez studenta wynosi
40, a odchylenie standardowe 20. Zakładając, że wyniki studentów są niezależnymi
zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie prawdopodobieństwa, obliczyć praw-
dopodobieństwo tego, że średnia liczba punktów w 150 osobowej grupie studenckiej
będzie większa od 45.

\(\displaystyle{ Xi}\) - wynik i-tego studenta

\(\displaystyle{ EXi = 40}\)
\(\displaystyle{ D^{2}Xi = 400}\)

\(\displaystyle{ \bar{x}}\) - zm. los. oznaczająca średni wynik egzaminu dla wszystkich studentów

\(\displaystyle{ E\bar{x} = 40}\)

\(\displaystyle{ D\bar{x} = \sqrt{ \frac{400}{150} } \approx 1,63}\)

\(\displaystyle{ P(\bar{x} > 45) = 1 - P(\bar{x} \le 45) = 1 - P(Z \le \frac{45-40}{1,63}) \approx 1 - \Phi(3,06)}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

CTG i średnia

Post autor: Premislav »

Wyszło mi tak samo. Wystarczy teraz zajrzeć do tablic rozkładu normalnego.
Mervius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 21 gru 2014, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

CTG i średnia

Post autor: Mervius »

Dzięki wielkie. Kamień z serca mi spadł
ODPOWIEDZ