Mediana w pewnym przedziale

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
elbargetni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Mediana w pewnym przedziale

Post autor: elbargetni »

Pobieramy 8 niezależnych realizacji zmiennej losowej o ciągłym rozkładzie. Po uporządkowaniu zaobserwowanych wartości w ciąg rosnący \(\displaystyle{ \left\{ z_1, z_2, .., z_8 \right\}}\) tworzymy przedział \(\displaystyle{ \left( z_2,z_7 \right)}\). Z jakim prawdopodobieństwem przedział ten pokrywa wartość mediany rozkładu badanej zmiennej losowej.

Wiem, że odpowiedzią jest wyrażenie:

\(\displaystyle{ \sum_{i=2}^{8}{ {8 \choose i} \left( \frac{1}{2} \right) ^i \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{8-i} - \sum_{i=7}^{8}{ {8 \choose i} \left( \frac{1}{2} \right) ^i \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{8-i}}\)

Ale nie mogę zrozumieć dlaczego.
Mógłby ktoś wyjaśnić jak rozwiązać tego typu zadanie.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2018, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Mediana w pewnym przedziale

Post autor: SlotaWoj »

Jeżeli o rozkładzie zmiennej losowej wiadomo tylko, że jest ciągły, a nie wiadomo jaki, to nie ma sensu mówić o jego medianie. Można natomiast mówić o medianie szeregu uporządkowanego \(\displaystyle{ \{z_1,z_2,...,z_8\}}\) i prawdopodobieństwo tego, że przedział \(\displaystyle{ \left(z_2,z_7\right)}\) pokryje tę medianę jest równe 1.
Awatar użytkownika
elbargetni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Mediana w pewnym przedziale

Post autor: elbargetni »

Jest to jakiś nieznany rozkład.
Zadanie pochodzi z egzaminu aktuarialnego z Prawdopodobieństwa i Statystyki z 05.10.1996 r. (zad. 3)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Mediana w pewnym przedziale

Post autor: SlotaWoj »

Gdy losujemy n-elementową próbkę z populacji, to prawdopodobieństwo tego, że będzie ona obejmowała wartość oczekiwaną rozkładu, czy też jakąkolwiek inną miarę jego położenia \(\displaystyle{ \rightarrow 1}\), gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) i to niezależnie jaki jest to rozkład.
Gdy \(\displaystyle{ n=8}\), to o prawdopodobieństwie można mówić jedynie wówczas, gdy wiadomo jaki jest to rozkład i jakie są jego parametry (te można ew. estymować na podstawie próbki).

Zadania zredagowanego w podany przez Ciebie sposób (nie pomyliłeś się - ściągnąłem oba PDFy) nie można rozwiązać.

Zastanawiam się, czy nie można byłoby rozwiązać zadania inaczej zredagowanego:
  • Pobieramy 8 niezależnych realizacji jednowymiarowej zmiennej losowej o nieznanym, ale ciągłym rozkładzie. Po uporządkowaniu zaobserwowanych wartości w ciąg rosnący \(\displaystyle{ \{z_1,z_2,...,z_8 \}}\) wiemy, że wartość mediany rozkładu mieści się w przedziale \(\displaystyle{ \left(z_1,z_8\right)}\). Tworzymy przedział \(\displaystyle{ \left(z_2,z_7\right)}\). Z jakim prawdopodobieństwem przedział ten zawiera wartość mediany rozkładu badanej zmiennej losowej.
Ponieważ podana odpowiedź ma związek z rozkładem dwumiennym, uważam że temat zadania powinien być zredagowany zupełnie inaczej. Jak? - tego na razie nie wiem.
12020569
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 sie 2018, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Mediana w pewnym przedziale

Post autor: 12020569 »

Nie musimy wiedzieć gdzie znajduje się mediana, żeby obliczyć to prawdopodobieństwo, ponieważ szanse na to, że losowo wybrana wartość będzie mniejsza lub większa od mediany wynoszą po 50%. Jeśli więc przyjmiemy za sukces jeżeli losowo wybrana wartość będzie mniejsza od mediany, a za porażkę zdarzenie przeciwne to szukane prawdopodobieństwo jest szansą na otrzymanie co najmniej dwóch i co najwyżej sześciu sukcesów w ośmiu próbach czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2^8} \left( {8\choose 2} + {8\choose 3} + {8\choose 4} + {8\choose 5} + {8\choose 6} \right) = \frac{119}{128}}\)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2018, o 11:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ