średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Obliczyć wartość oczekiwaną liczby prób w schemacie Bernoullego przeprowadzonych aż do momentu uzyskania kolejno sukcesu i porażki.
Pewnie trzeba skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ EX= \sum_{i=0}^{n}E(X|A_i)P(A_i)}\), gdzie te \(\displaystyle{ A_i}\) są rozbiciem \(\displaystyle{ \Omega}\), tylko nie wiem jak zdefiniować te \(\displaystyle{ A_i}\).
Pewnie trzeba skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ EX= \sum_{i=0}^{n}E(X|A_i)P(A_i)}\), gdzie te \(\displaystyle{ A_i}\) są rozbiciem \(\displaystyle{ \Omega}\), tylko nie wiem jak zdefiniować te \(\displaystyle{ A_i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Załóżmy, że prawdopodobieństwo sukcesu to \(\displaystyle{ p}\). Rozpatrzmy pierwszą próbę. Niech \(\displaystyle{ A_{1}}\) to zdarzenie, że w tej próbie był sukces, a \(\displaystyle{ A_{0}}\) że porażka. Wtedy:
\(\displaystyle{ E(X |A_{0}) = 1 + EX}\), bo jeżeli była porażka w pierwszej próbie to proces toczy się od nowa.
\(\displaystyle{ E(X |A_{1}) = 1 + EY}\), gdzie \(\displaystyle{ Y}\) to zmienna losowa rozkładu geometrycznego z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\) - po próbie w której był sukces czekamy na pierwszą próbę w której nastąpi porażka, a to jest właśnie rozkład geometryczny. Jak wiadomo \(\displaystyle{ EY = \frac{1}{p}}\).
\(\displaystyle{ EX= P( A_{0}) E(X |A_{0}) +P( A_{1})E(X |A_{1}) = (1 - p)(1 + EX) + p(1 + EY) = 1 + (1-p)EX+pEY = 1 + (1-p)EX + 1 = 2 + EX - pEX}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{2}{p}}\)
To zadanie pewnie można też rozwiązać przy pomocy łańcuchów Markowa.
\(\displaystyle{ E(X |A_{0}) = 1 + EX}\), bo jeżeli była porażka w pierwszej próbie to proces toczy się od nowa.
\(\displaystyle{ E(X |A_{1}) = 1 + EY}\), gdzie \(\displaystyle{ Y}\) to zmienna losowa rozkładu geometrycznego z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\) - po próbie w której był sukces czekamy na pierwszą próbę w której nastąpi porażka, a to jest właśnie rozkład geometryczny. Jak wiadomo \(\displaystyle{ EY = \frac{1}{p}}\).
\(\displaystyle{ EX= P( A_{0}) E(X |A_{0}) +P( A_{1})E(X |A_{1}) = (1 - p)(1 + EX) + p(1 + EY) = 1 + (1-p)EX+pEY = 1 + (1-p)EX + 1 = 2 + EX - pEX}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{2}{p}}\)
To zadanie pewnie można też rozwiązać przy pomocy łańcuchów Markowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Dziękuję.
W książce mam odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{1}{p}+ \frac{1}{1-p}}\).
To błąd w książce, czy tu jest coś nie tak, czego nie widzę?
W książce mam odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{1}{p}+ \frac{1}{1-p}}\).
To błąd w książce, czy tu jest coś nie tak, czego nie widzę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 mar 2014, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Nie rozumiem odpowiedzi mruczka, zgadzam się jednak z odpowiedzią: będzie w niej EZ rozkładu geometrycznego oraz jego suma do nieskonczonosci
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Przeprowadzamy \(\displaystyle{ k}\) prób, jeśli w \(\displaystyle{ k-1}\)-szych pojawiały się same sukcesy, w ostatnim porażka lub w \(\displaystyle{ k-2}\) porażki, potem sukces i porażka.Obliczyć wartość oczekiwaną liczby prób w schemacie Bernoullego przeprowadzonych aż do momentu uzyskania kolejno sukcesu i porażki.
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Czy to nie wychodzi na to samo co Mruczek napisał?
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Hmh... jednak nie. Trzeba jeszcze dołożyć wszystkie przypadki: porażka, porażka, ..., porażka, sukces, ... sukces, porażka. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
średnia liczba prób do uzyskania sukcesu i porażki
Nie rozumiem Twojej odpowiedzi. O co chodzi z tą sumą do nieskończoności? Nie widzę jej interpretacji w postaci możliwych zdarzeń losowych.Michauuuuuu pisze:Nie rozumiem odpowiedzi mruczka, zgadzam się jednak z odpowiedzią: będzie w niej EZ rozkładu geometrycznego oraz jego suma do nieskonczonosci
Ja skorzystałem u siebie ze wzoru na rozbicie wartości oczekiwanej, który podała gienia.
EDIT:
Ok znalazłem błąd.
W rozkładzie geometrycznym przy prawdopodobieństwie sukcesu \(\displaystyle{ p}\) wartość oczekiwana uzyskania sukcesu to \(\displaystyle{ \frac{1}{p}}\), ale nasze \(\displaystyle{ EY}\) to wartość oczekiwana uzyskania porażki, czyli prawdopodobieństwa będą na odwrót: \(\displaystyle{ Y}\) to zmienna losowa rozkładu geometrycznego uzyskania porażki, wtedy \(\displaystyle{ EY = \frac{1}{1 - p}}\) i w dalszych obliczeniach jest błąd.
Poprawione obliczenia:
\(\displaystyle{ EX = (1 - p)(1 + EX) + p(1 + EY) = (1 - p)(1 + EX) + p(1 + \frac{1}{1 - p}) = 1 + EX - pEX + \frac{p}{1 - p}}\)
\(\displaystyle{ pEX = 1 + \frac{p}{1 - p}}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{1}{p} + \frac{1}{1 - p}}\)
Teraz już sprawdziłem wynik także przy pomocy łańcuchów markowa i wynik wyszedł identyczny jak ten w odpowiedziach (jeżeli chcesz mogę podać także to rozwiązanie).