Mam poprawkę a te zadania sa dla mnie trudne baaardzo.
1. Rzucamy dwa razy monetą.Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch reszek.
2. Rzucamy dwa razy kostka szesciewnna do gry.Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia
a. oczek parzystych
b. oczek o sumie równej 5
c. oczek,których iloczyn wynosi 12
d. oczek nieparzystych lub których suma jest mniejsza od 7.
Dzieki
Kombinatoryka ,prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Walbrzych
- Podziękował: 13 razy
Kombinatoryka ,prawdopodobienstwo
Ostatnio zmieniony 8 lip 2016, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Kombinatoryka ,prawdopodobienstwo
Zad. 1
Możliwe zdarzenia: \(\displaystyle{ (O,O), \ (R,O), \ (O,R), \ (R,R)}\)
Liczba możliwych zdarzeń: \(\displaystyle{ \Omega=4}\)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (R,R)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\boxed{\frac14}}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ \Omega=6^2=36}\)
a)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia oczek parzystych - zakładam że chodzi o to żeby na obu kostkach znalazła się parzysta liczba oczek:
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ (2,2), \ (2,4), \ (2,6), \ (4,2), \ (4,4), \ (4,6), \ (6,2), \ (6,4), \ (6,6)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=9}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac9{36}=\boxed{\frac14}}\)
b)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (1,4), \ (2,3), \ (3,2), \ (4,1)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac4{36}=\boxed{\frac19}}\)
c)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (2,6), \ (3,4), \ (4,3), \ (6,2)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac4{36}=\boxed{\frac19}}\)
d)
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ \blue (1,1), \ (1,3), \ (1,5), \ (3,1), \ (3,3), \ (3,5), \ (5,1), \ (5,3), \ (5,5), \ \magenta (1,2), \ (2,1), \ (1,4), \ (4,1), \ (2,2), \ (2,3), \ (3,2)}\)
Kolor niebieski - oczka nieparzyste, różowy - oczka o sumie mniejszej od \(\displaystyle{ 7}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=\blue 9 \black + \magenta 6 \black = 15}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac{15}{36}=\boxed{\frac5{12}}}\)
Możliwe zdarzenia: \(\displaystyle{ (O,O), \ (R,O), \ (O,R), \ (R,R)}\)
Liczba możliwych zdarzeń: \(\displaystyle{ \Omega=4}\)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (R,R)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\boxed{\frac14}}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ \Omega=6^2=36}\)
a)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia oczek parzystych - zakładam że chodzi o to żeby na obu kostkach znalazła się parzysta liczba oczek:
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ (2,2), \ (2,4), \ (2,6), \ (4,2), \ (4,4), \ (4,6), \ (6,2), \ (6,4), \ (6,6)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=9}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac9{36}=\boxed{\frac14}}\)
b)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (1,4), \ (2,3), \ (3,2), \ (4,1)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac4{36}=\boxed{\frac19}}\)
c)
Zdarzenia sprzyjające: \(\displaystyle{ (2,6), \ (3,4), \ (4,3), \ (6,2)}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac4{36}=\boxed{\frac19}}\)
d)
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ \blue (1,1), \ (1,3), \ (1,5), \ (3,1), \ (3,3), \ (3,5), \ (5,1), \ (5,3), \ (5,5), \ \magenta (1,2), \ (2,1), \ (1,4), \ (4,1), \ (2,2), \ (2,3), \ (3,2)}\)
Kolor niebieski - oczka nieparzyste, różowy - oczka o sumie mniejszej od \(\displaystyle{ 7}\)
Liczba zdarzeń sprzyjających: \(\displaystyle{ A=\blue 9 \black + \magenta 6 \black = 15}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac A\Omega=\frac{15}{36}=\boxed{\frac5{12}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Kombinatoryka ,prawdopodobienstwo
d) zdarzenia sprzyjające - brakuje:
\(\displaystyle{ (2,4),(4,2)}\)
\(\displaystyle{ |D|=18}\)
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{18}{36}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (2,4),(4,2)}\)
\(\displaystyle{ |D|=18}\)
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{18}{36}=\frac{1}{2}}\)