Jeżeli A i B są zdarzeniami takimi, że \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P (A)+P(B)}\),to zdarzenia są rozłączne.
Wydaje mi się, że to prawda, ale na kolokwium mam, że fałsz. Dlaczego?
Oraz : Dla dowolnej przestrzeni probabilistycznej wszystkie zdarzenia elementarne są również zdarzeniami
Odp: fałsz. Czemu?
Prawda czy fałsz?
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Prawda czy fałsz?
Z tej równości wynika jedynie, że \(\displaystyle{ P(A\cap B)=0}\), a to jeszcze nie oznacza, że \(\displaystyle{ A\cap B=\emptyset}\). Polecam poszukać takiego przykładu. Podpowiem, że schemat klasyczny nie zadziała, bo tam jedynym zdarzeniem, którego prawdopodobieństwo jest zero, jest zbiór pusty.Bartom pisze:Jeżeli A i B są zdarzeniami takimi, że \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P (A)+P(B)}\),to zdarzenia są rozłączne.
Wydaje mi się, że to prawda, ale na kolokwium mam, że fałsz. Dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 gru 2015, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 21 razy
Prawda czy fałsz?
Jedyne co mi przychodzi na myśl to Prawdopodobieństwo wylosowania punktu na prostej...
Ale nie wiem czy o to chodzi..
Ale nie wiem czy o to chodzi..
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Prawda czy fałsz?
Co to znaczy "prawdopodobieństwo wylosowania punktu na prostej" ? Nie mam pojęcia co masz na myśli. Podaj przestrzeń, sigma-ciało i miarę.