W urnie mamy 6 czarnych kul i 8 białych. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dwie kule białe?
Chciałabym podać co wymyśliłam ale żaden wynik mi nie pasuje. Powiedziałabym że 2/8, ale na pewno to nie tak. Proszę o pomoc...
losowanie kul z urny
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
losowanie kul z urny
To jest bardzo proste zadanie na schemat urnowy.
Odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{8}{14} \cdot \frac{7}{13}}\) - w pierwszym ciągnieniu (może jestem zboczony, ale zawsze dziwnie mi się kojarzyło to określenie) musimy wylosować jedną z ośmiu kul białych, a ogólnie mamy \(\displaystyle{ 14=6+8}\), w drugim - ogólna liczba kul jest mniejsza o \(\displaystyle{ 1}\) i tak samo z liczbą możliwych do wylosowania kul białych, bo losujemy bez zwracania.
Odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{8}{14} \cdot \frac{7}{13}}\) - w pierwszym ciągnieniu (może jestem zboczony, ale zawsze dziwnie mi się kojarzyło to określenie) musimy wylosować jedną z ośmiu kul białych, a ogólnie mamy \(\displaystyle{ 14=6+8}\), w drugim - ogólna liczba kul jest mniejsza o \(\displaystyle{ 1}\) i tak samo z liczbą możliwych do wylosowania kul białych, bo losujemy bez zwracania.