Wykonujemy 10000 rzutów symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że liczba orłów będzie zawarta w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 4925;5075\right]}\)?
Czy to tak:
\(\displaystyle{ P\left( \frac{4925-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } }< \frac{S_n - np}{ \sqrt{npq} } < \frac{5075-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } } \right)}\) ?
twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
Zgadza się. I to oczywiście przybliżasz przez
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{5075-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } } \right)-\Phi\left( \frac{4925-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } } \right)}\).
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{5075-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } } \right)-\Phi\left( \frac{4925-10000 \cdot \frac{1}{2} }{ \sqrt{10000 \cdot \frac{1}{2} \frac{1}{2} } } \right)}\).
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
\(\displaystyle{ \Phi(-1,5) = 1 - \Phi(1,5)}\) bo \(\displaystyle{ \Phi(-x) = 1 - \Phi(x)}\).