czy A jest zdarzeniem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ A= \bigcup_{i=0}^{ \infty } (i,i+1)}\). Czy A musi być zdarzeniem?

Nie mam pojęcia. A jest zdarzeniem, jeśli należy do sigma ciała podzbiorów \(\displaystyle{ \Omega}\). Znam definicję sigma ciała, ale dalej nie wiem jak to zrobić. Nie powinnam do tego wiedzieć jaka jest omega?
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: Slup »

Powinnaś wiedzieć jaka jest \(\displaystyle{ \Omega}\) i \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało. Zadanie jest niekompletne.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: gienia »

Prawie na pewno zadanie jest kompletne, pytanie było mniej więcej: czy A koniecznie musi być zdarzeniem. Chyba chodziło o to, czy istnieje omega i sigma ciało, że A nie byłoby zdarzeniem i podać przykład takiej omegi.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: Slup »

W matematyce ważne jest, żeby wyrażać się ściśle. Twoje zadanie tak jak Ty je sformułowałaś jest niekompletne.
Jeżeli chodzi o wskazanie takiej przestrzeni probabilistycznej, że \(\displaystyle{ A}\) nie jest zdarzeniem, to można to zrobić na wiele sposobów.
Rozpatrzmy \(\displaystyle{ \Omega=\mathbb{R}}\) oraz \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało \(\displaystyle{ \Sigma}\) dane jako:
\(\displaystyle{ \Sigma=\{\emptyset, \Omega\}}\)
Wówczas \(\displaystyle{ A\not \in \Sigma}\).
Ostatnio zmieniony 26 cze 2016, o 13:44 przez Slup, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: a4karo »

Żeby pokazać nietrafność tego zadania dodam, że \(\displaystyle{ A}\) nie jest zdarzeniem np w \(\displaystyle{ \Omega=\{\text{pies},\text{kot}\}}\) z dowolnym \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

czy A jest zdarzeniem

Post autor: gienia »

No dlatego nie rozumiałam o co chodzi w tym zadaniu
ODPOWIEDZ