Wskazanie błędu w rozwiązaniu zadania.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Maciek1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 cze 2016, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin

Wskazanie błędu w rozwiązaniu zadania.

Post autor: Maciek1994 »

Przeprowadzono serię \(\displaystyle{ 100}\) doświadczeń według schematu Bernoulliego z prawdopodobieństwem sukcesu w każdym doświadczeniu równym \(\displaystyle{ p}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej dwie próby zakończyły się sukcesem.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie dlaczego jest to błędne rozumowanie:
\(\displaystyle{ A_{1} \cap A_{2} \cup ( A_{3} \cup ... \cup A_{100} )}\)
\(\displaystyle{ P(A_{1}) \cdot P(A_{2}) + (P(A_{3}) \cup ... \cup P(A_{100})) - P(A_{1}) \cdot P(A_{2}) \cdot ( P(A_{3}) \cup ... \cup P(A_{100}) )}\)
Prawdopodobieństwo, które otrzymamy wymnażamy jeszcze przez \(\displaystyle{ {100 \choose 2}}\)
Ostateczny wynik \(\displaystyle{ {100 \choose 2} \cdot ( p^{2}+(1-(1-p) ^{98} )-p ^{2} \cdot (1+(1-p) ^{98}))}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wskazanie błędu w rozwiązaniu zadania.

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(X\geq 2)= 1- Pr(X=0)- Pr(X=1) =1-{100\choose 0}p^{0}(1-p)^{100-0}-{100\choose 1}p^{1}(1-p)^{100-1}=...}\)
Maciek1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 cze 2016, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin

Wskazanie błędu w rozwiązaniu zadania.

Post autor: Maciek1994 »

Wiem, miałem poprawny wynik. Jednak chciałem się dowiedzieć dlaczego złe jest moje rozwiązanie, gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu. Oczywiście i tak jestem wdzięczny za pomoc.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wskazanie błędu w rozwiązaniu zadania.

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(A_{1} \cap A_{2} \cup ( A_{3} \cup ... \cup A_{100} )}\)

to nie jest prawdopodobieństwo zdarzenia " przynajmniej dwie próby zakończyły się sukcesem".

Powinno być

\(\displaystyle{ Pr(A_{2} \cup A_{3} \cup ... \cup A_{100}) = 1 - Pr( A_{0})- Pr(A_{1}),}\)

ponieważ

\(\displaystyle{ Pr\left( \bigcup_{n=0}^{100}A_{n}\right) =1.}\)
ODPOWIEDZ