Witam, proszę o pomoc w poniższych zadaniach:
1) Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 5 kart. Jakie jest prwdopodobieństwo tego, że wśród nich będzie dama pik?
Losowanie bez zwracania to będzie \(\displaystyle{ {52 \choose 5}}\) , a jak powinien wyglądać ten wybór damy pik i całość?
2) Zapisz za pomocą zbiorów spośród zdarzeń A, B, C:
- zajdzie co najwyżej jedno,
- żadne nie zajdzie,
- zajdą dokładnie dwa,
- zajdą wszystkie trzy,
- zajdą co najmniej dwa.
Z góry dzięki za pomoc
Zbiory oraz losowanie kart
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 sty 2014, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Zbiory oraz losowanie kart
Ostatnio zmieniony 23 cze 2016, o 11:13 przez bartblons, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Zbiory oraz losowanie kart
Zadanie 1.
Losowanie damy pik: \(\displaystyle{ {1\choose1}}\) .
Losowanie czterech kart różnych od damy pik: \(\displaystyle{ {51\choose4}}\) .
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{5}{52}}\) .
Losowanie damy pik: \(\displaystyle{ {1\choose1}}\) .
Losowanie czterech kart różnych od damy pik: \(\displaystyle{ {51\choose4}}\) .
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{5}{52}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 sty 2014, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Zbiory oraz losowanie kart
Mógłbyś to rozpisac? Newtona można tak po prostu potraktować jak ułamki?-- 23 cze 2016, o 10:05 --Sprawdzi ktos?SlotaWoj pisze:Zadanie 1.
Losowanie damy pik: \(\displaystyle{ {1\choose1}}\) .
Losowanie czterech kart różnych od damy pik: \(\displaystyle{ {51\choose4}}\) .
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{5}{52}}\) .
- zajdzie co najwyżej jedno:
\(\displaystyle{ (A \cap B' \cap C') \cup (A' \cap B \cap C') \cup (A' \cap B' \cap C) \cup (A' \cap B' \cap C')}\)
- żadne nie zajdzie:
\(\displaystyle{ (A' \cap B' \cap C')}\)
- zajdą dokładnie dwa:
\(\displaystyle{ (A \cap B \cap C') \cup (A \cap B' \cap C) \cup (A' \cap B \cap C)}\)
- zajdą wszystkie trzy:
\(\displaystyle{ A \cap B \cap C}\)
- zajdą co najmniej dwa: ?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiory oraz losowanie kart
Dobrze.bartblons pisze:Sprawdzi ktos?
- zajdzie co najwyżej jedno:
\(\displaystyle{ (A \cap B' \cap C') \cup (A' \cap B \cap C') \cup (A' \cap B' \cap C) \cup (A' \cap B' \cap C')}\)
- żadne nie zajdzie:
\(\displaystyle{ (A' \cap B' \cap C')}\)
- zajdą dokładnie dwa:
\(\displaystyle{ (A \cap B \cap C') \cup (A \cap B' \cap C) \cup (A' \cap B \cap C)}\)
- zajdą wszystkie trzy:
\(\displaystyle{ A \cap B \cap C}\)
Ten przykład jest bardzo podobny (ideologicznie) do "zajdzie co najwyżej jedno".bartblons pisze:- zajdą co najmniej dwa: ?
JK