Witam, mam takie polecenie: Dana jest gęstość wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} \frac{1}{16} \cdot (x+y) \quad x \in [0,2] \ oraz \ y \in [2,4], \\ 0 \quad w\ p.w.\end{cases}}\)
Moim zadaniem jest znalezienie dystrybuanty wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\).
Mamy wzór \(\displaystyle{ F(x)= \int_{-\infty}^{x_1} \int_{-\infty}^{x_2} f(x,y)dxdy}\), tylko nie wiem w jaki sposób stworzyć rysunek i na jego podstawie określić przedziały. A może jest jakiś inny prostszy sposób? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Znajdź dystrybuantę wektora.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Znajdź dystrybuantę wektora.
- \(\displaystyle{ F(x,y)= \int_{2}^{y}\int_{0}^{x}f(t,u)\,dt\,du}\)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 11:31 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
Znajdź dystrybuantę wektora.
Obliczyłem to i wyszło \(\displaystyle{ 1}\), ale chyba nie o to chodziło.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
Znajdź dystrybuantę wektora.
Trochę nie rozumiem jak postępować w przypadku, gdy obliczamy dystrybuantę dla wektora, a nie dla jednej zmiennej. Mianowicie z \(\displaystyle{ F(x,y)= \int_{2}^{y}\int_{0}^{x}f(t,u)\,dt\,du}\) wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{ x^{2} \cdot y }{32}+ \frac{ x \cdot y^{2} }{32} - \frac{x ^{2} }{16} - \frac{x}{8}}\) I nie wiem, czy zapisać to w ten sposób, że:
\(\displaystyle{ F(X)= \begin{cases}
0 \quad dla \quad x < (0,2) \ oraz \ y < (2,4),\\
\frac{ x^{2} \cdot y }{32}+ \frac{ x \cdot y^{2} }{32} - \frac{x ^{2} }{16} - \frac{x}{8} \quad dla \quad x \in [0,2] \ oraz \ y \in [2,4],\\ 0 \quad
1 dla \quad x > (0,2) \ oraz \ y > (2,4)\end{cases}}\)
Najprawdopodobniej wszystko jest źle, więc będę wdzięczny za pomocne wskazówki.
\(\displaystyle{ F(X)= \begin{cases}
0 \quad dla \quad x < (0,2) \ oraz \ y < (2,4),\\
\frac{ x^{2} \cdot y }{32}+ \frac{ x \cdot y^{2} }{32} - \frac{x ^{2} }{16} - \frac{x}{8} \quad dla \quad x \in [0,2] \ oraz \ y \in [2,4],\\ 0 \quad
1 dla \quad x > (0,2) \ oraz \ y > (2,4)\end{cases}}\)
Najprawdopodobniej wszystko jest źle, więc będę wdzięczny za pomocne wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Znajdź dystrybuantę wektora.
Ja napisałbym tak:
Miałem problem z rozstrzygniecie poprawności tej dystrybuanty, bo początkowo wydawało mi się, że funkcja gęstości jest dziwnie zdefiniowana (oczekiwałem, że tam gdzie dystrybuanta jest zmienna, funkcja gęstości powinna być różna od zera), ale wszystko wyjaśniła całka w definicji dystrybuanty.
W obszarach \(\displaystyle{ x>2\ \wedge\ 2\le y\le4 \quad\text{i}\quad 0\le x\le2\ \wedge\ y>4}\) rozkład jest de facto jednowymiarowy.
Edit:
Poprawiłem błąd, który Kinia7 zasygnalizowała poniżej.
- \(\displaystyle{ \newrgbcolor{dr}{0.5 0 0}
F(x,y)=\begin{cases}
\text{dla }\ x<0\ {\dr{\vee}}\ y<2 \ :\quad0 \\
\text{w p.p. } \quad\quad\quad\quad\quad\ :\quad\frac{\min^2(x,2)\min(y,4)}{32}+\frac{\min(x,2)\min^2(y,4)}{32}-\frac{\min^2(x,2)}{16}-\frac{\min(x,2)}{8}
\end{cases}}\)
Miałem problem z rozstrzygniecie poprawności tej dystrybuanty, bo początkowo wydawało mi się, że funkcja gęstości jest dziwnie zdefiniowana (oczekiwałem, że tam gdzie dystrybuanta jest zmienna, funkcja gęstości powinna być różna od zera), ale wszystko wyjaśniła całka w definicji dystrybuanty.
W obszarach \(\displaystyle{ x>2\ \wedge\ 2\le y\le4 \quad\text{i}\quad 0\le x\le2\ \wedge\ y>4}\) rozkład jest de facto jednowymiarowy.
Edit:
Poprawiłem błąd, który Kinia7 zasygnalizowała poniżej.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, o 14:14 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Znajdź dystrybuantę wektora.
Nie wiem co ja źle robię, ale mnie wychodzi \(\displaystyle{ F(-1,3)=-\frac18}\)SlotaWoj pisze:Ja napisałbym tak:
- \(\displaystyle{ F(x,y)=\begin{cases}
\text{dla }\ x<0\ \wedge\ y<2 \ :\quad0 \\
\text{w p.p. } \ \,\quad\quad\quad\quad\quad\ :\quad\frac{\min^2(x,2)\min(y,4)}{32}+\frac{\min(x,2)\min^2(y,4)}{32}-\frac{\min^2(x,2)}{16}-\frac{\min(x,2)}{8}
\end{cases}}\)
edit
właśnie, "i" czy "lub" - to jest bardzo duża różnica
kiedyś Aleksandra Jakubowska za usunięcie \(\displaystyle{ "\vee"}\) dostała 8 miesięcy (w zawieszeniu na 2 lata)