Sprzedawca gazet

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bartom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 5 gru 2015, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

Sprzedawca gazet

Post autor: Bartom »

Na ulicy stoi sprzedawca gazet. Kazdy z mijajacych go przechodniów kupuje
gazete z prawdopodobienstwem \(\displaystyle{ p = 1}\) . Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza ilosc ludzi mijajacych go do momentu, gdy
gdy sprzeda 100 gazet. Znalezc rozklad zmiennej \(\displaystyle{ X}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ EX}\) i \(\displaystyle{ VarX}\)?
Prosze o pomoc
Próbowalem rozkładem Bernoulliego ale coś mi nie idzie...
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 17:49 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Sprzedawca gazet

Post autor: SlotaWoj »

Bartom pisze:Każdy z mijających go przechodniów kupuje gazetę z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \underline{p=1}}\)
Oznacza: Każdy z mijających go przechodniów kupuje gazetę.

Jest to rozkład jednostajny dyskretny na nośniku \(\displaystyle{ [1;100]}\) .
Bartom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 5 gru 2015, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

Sprzedawca gazet

Post autor: Bartom »

Ups.. Miało być \(\displaystyle{ p= 1/3}\)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 17:50 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
ODPOWIEDZ