rozkład sumy zmiennych o rozkładzie Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

rozkład sumy zmiennych o rozkładzie Poissona

Post autor: gienia »

X, Y iid o rozkładnie Poissona Pois(a).
Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X+Y}\).

Funkcja generująca momenty w r. Poissona \(\displaystyle{ M(t)=e^{a(e^t-1)}}\)
\(\displaystyle{ M_{X+Y}(s,t)=M_X(s)M_Y(t)=e^{a(e^s-1)+a(e^t-1)}}\) i nie wiem co z tym dalej zrobić. Mogę przyjąć s=t jak to są te same rozkłady? Wtedy wychodzi \(\displaystyle{ Pois(2a)}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

rozkład sumy zmiennych o rozkładzie Poissona

Post autor: Premislav »

To wtedy wyjdzie tak, jak powinno wyjść. Nie tylko możesz, ale musisz wziąć \(\displaystyle{ s=t}\).
ODPOWIEDZ