nierówność czybyszewa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
byciek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 cze 2016, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

nierówność czybyszewa

Post autor: byciek94 »

Hej wszystkim

Mam takie zadanie i nie potrafię sobie z nim poradzić ..

Na kolokwium z rachunku prawdopodobieństwa student może uzyskać 30 punktów. Przypuśćmy, że liczba uzyskanych przez studenta punktów jest zmienną losową o wartości oczekiwanej 13 punktów i odchyleniu standardowym 6 punkty. Jaka jest szansa, że w grupie 50 studentów średni wynik przekroczy 15 punktów?

To co mam:
\(\displaystyle{ E(x) = 50 \times 13 = 650}\)
\(\displaystyle{ V(x) = 50 \times 36 = 1800}\)

i teraz mam problem bo nie wiem co mam podstawić do nierówności ... Podpowie ktoś ?
ODPOWIEDZ