Załóżmy, że zmienna losowa X ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(a,b)}\). Obliczyć:
a) \(\displaystyle{ P(X>-t)}\)
To otrzymamy \(\displaystyle{ \\ \Phi \left( -t \right)}\)
Moje pytanie jest jak odczytać wartość ujemną z tablic ? Odczytać to samo dla wartości dodatniej ?
dystrybuanta rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
dystrybuanta rozkładu normalnego
Dystrybuanta rozkładu normalnego nie jest funkcją parzystą, ale ma za to inną miłą własność.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X>-t)=1-\mathbb{P}(X\le-t)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X>-t)=1-\mathbb{P}(X\le-t)=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
dystrybuanta rozkładu normalnego
Dalej nie rozumiem jak dokończyć to Twoje ponieważ nie wiem co z tym zrobić \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X\le-t)=\ldots}\) Ponieważ mam zapisane, że jeśli \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X\le-t)}\) dla \(\displaystyle{ t<0}\) to mamy \(\displaystyle{ 1- \Phi \left( -t \right)}\)
A co jeśli mam tak. \(\displaystyle{ \Phi \left( a \right) - \Phi \left( -t \right)}\)
A co jeśli mam tak. \(\displaystyle{ \Phi \left( a \right) - \Phi \left( -t \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
dystrybuanta rozkładu normalnego
Wystarczy wiedzieć, co to jest dystrybuanta. \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X>-t)=1-\mathbb{P}(X\le-t)=1-\Phi(-t)}\). Pierwsza równość jest tylko stąd, że \(\displaystyle{ \left\{ X\le-t\right\}}\) jest zdarzeniem przeciwnym do \(\displaystyle{ \left\{ X>-t\right\}}\).
-- 16 czerwca 2016, 13:08 --
Dobra, chyba zrozumiałem, w czym problem. Pokażę na przykładzie. Niech \(\displaystyle{ g}\) będzie gęstością standardowego rozkładu normalnego. Chcemy obliczyć \(\displaystyle{ \Phi(-5)}\). Mamy
\(\displaystyle{ \Phi(-5)=\int_{-\infty}^{-5}g(x)\,dx=\int_{5}^{\infty}g(x)\,dx=\mathbb{P}(X>5)=1-\mathbb{P}(X\le5)=1-\Phi(5)}\)
Przy zamianie jednej całki na drugą skorzystaliśmy z parzystości funkcji gęstości rozkładu normalnego. Warto narysować sobie wykres tej gęstości i wtedy na to spojrzeć.
Tak jest dla standardowego rozkładu normalnego. Dla dowolnego będzie trzeba trochę "przesunąć" tę równość.
-- 16 czerwca 2016, 13:08 --
Dobra, chyba zrozumiałem, w czym problem. Pokażę na przykładzie. Niech \(\displaystyle{ g}\) będzie gęstością standardowego rozkładu normalnego. Chcemy obliczyć \(\displaystyle{ \Phi(-5)}\). Mamy
\(\displaystyle{ \Phi(-5)=\int_{-\infty}^{-5}g(x)\,dx=\int_{5}^{\infty}g(x)\,dx=\mathbb{P}(X>5)=1-\mathbb{P}(X\le5)=1-\Phi(5)}\)
Przy zamianie jednej całki na drugą skorzystaliśmy z parzystości funkcji gęstości rozkładu normalnego. Warto narysować sobie wykres tej gęstości i wtedy na to spojrzeć.
Tak jest dla standardowego rozkładu normalnego. Dla dowolnego będzie trzeba trochę "przesunąć" tę równość.