wzór bayesa i prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wzór bayesa i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: major37 »

Mamy dwie urny: w pierwszej są 3 kule białe i 4 czarne, w drugiej 5 białych i 7 czarnych. Rzucamy kostką: jeżeli wypadnie mniej niż 5 oczek to losujemy kulę z pierwszej urny, jeżeli wypadnie 5 lub 6 to losujemy z drugiej. Wylosowano kulę białą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi ona z urny drugiej. Zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) -wylosowano kulę białą.
\(\displaystyle{ B _{1}}\)-wylosowana kula pochodzi z pierwszej urny
\(\displaystyle{ B _{2}}\) - wylosowana kula pochodzi z urny drugiej

Mam do policzenia \(\displaystyle{ P(B _{2} \setminus A)}\). Zgadza się ?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

wzór bayesa i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Majeskas »

Jeśli przez \(\displaystyle{ \setminus}\) rozumiesz prawdopodobieństwo warunkowe, to tak. Choć niewątpliwie lepiej byłoby napisać \(\displaystyle{ \mathbb{P}(B_2|A)}\).
f16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 cze 2007, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

wzór bayesa i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: f16 »

\(\displaystyle{ P( B_{2}|A)= \frac{ P(A|B_{2}) \cdot P(B_{2}) }{P(A|B_{1}) \cdot P(B_{1}) + P(A|B_{2}) \cdot P(B_{2})} = \frac{ \frac{5}{7} \cdot \frac{1}{3} }{ \frac{3}{7} \cdot \frac{2}{3}+ \frac{5}{7} \cdot \frac{1}{3}} = \frac{5}{11}}\)
Sarken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wzór bayesa i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Sarken »

Zamiast 5/7, ma być 5/12, więc inny wynik wychodzi.
ODPOWIEDZ