Niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

Czy jeżeli \(\displaystyle{ A \cap B= \emptyset}\), to zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) są niezależne?
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Slup »

Napisz warunek niezależności dla tych zdarzeń.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=P(A \cap B)}\)
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Slup »

Wstaw teraz do tego ten warunek, który masz w zadaniu i spróbuj wyciągnąć jakiś ciekawy wniosek.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

\(\displaystyle{ P( \emptyset )=0}\) więc prawdopodobieństwo zdarzenia A lub B musiałoby być równe 0.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Premislav »

No właśnie. Czyli wniosek z tego taki, że nie zawsze zdarzenia rozłączne są niezależne.
ODPOWIEDZ