Rozkład równomierny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
quru
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 paź 2013, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozkład równomierny

Post autor: quru »

Zmienna losowa X ma rozkład równomierny na zbiorze \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6\}}\). Wyznaczyć wartość oczekiwaną, wariancję, odchylenie standardowe i trzeci moment centralny. Narysować dystrybuantę zmiennej losowej X.

Jeśli dobrze zrozumiałem to w tym przypadku wariancja jest średnią artytmetyczną i wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{21}{6}}\). W jaki sposób policzyć odchylenie standardowe oraz trzeci moment centralny i jak narysować dystrybuantę?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Rozkład równomierny

Post autor: SlotaWoj »

To wartość oczekiwana jest równa \(\displaystyle{ 21/6}\), a nie wariancja.

Wariancja jest drugim momentem centralnym, a odchylenie standardowe jest pierwiastkiem z wariancji.

Moment centralny rzędu \(\displaystyle{ k}\):
  • \(\displaystyle{ \mu_k=E\left(X-E(X)\right)^k=}\)
Dla rozkładu dyskretnego:
  • \(\displaystyle{ =\sum_{i}\left(x_i-E(X)\right)^kp_i}\)
ODPOWIEDZ