Granica ciagu zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Granica ciagu zmiennych losowych

Post autor: leg14 »

\(\displaystyle{ (X_i)_{i \in \NN}}\) sa niezalezne i maja rozklad wykladniczy z parametrem 3.
Jak pokazac, ze taki ciag zbiega prawie na pewno?
\(\displaystyle{ \frac{X_1 \cdot 1_{\left\{ X_1 \le 1\right\}} +X_2 \cdot 1_{\left\{ X_2 \le 2\right\}} +...+X_n \cdot 1_{\left\{ X_n \le n\right\}} }{n}}\)
Na poczatek moze prosze o wskazanie mozliwej granicy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Granica ciagu zmiennych losowych

Post autor: Premislav »

Powinno pójść z MPWL, nawet zacząłem to liczyć.

Oczywiście jeszcze trzeba sprawdzić, że założenia MPWL są spełnione, ale to nie powinno sprawić kłopotów.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Granica ciagu zmiennych losowych

Post autor: leg14 »

Dzieki Premislav, rzeczywiscie da sie to tak zrobic, a jest w ogole mozliwe rozwiazanie tego jakimis slabszymi metodami?
ODPOWIEDZ