Losowanie kul, umieszczanie na liście - 2 zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Natlia200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 cze 2016, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa

Losowanie kul, umieszczanie na liście - 2 zadania

Post autor: Natlia200 »

1.
Z pudełka zawierającego 4 czarne oraz 2 białe kule losujemy 4 kule. Niech zmienna losowa X oznacza ilość wylosowanych kul czarnych. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa.

2.
Na liście umieszczona nazwiska 3 kobiet i 3 mężczyzn. Niech zmienna losowa X oznacza numer pozycji na której znajduje się 1 kobieta. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Losowanie kul, umieszczanie na liście - 2 zadania

Post autor: leg14 »

Udalo Ci się coś policzyć?
Natlia200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 cze 2016, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa

Losowanie kul, umieszczanie na liście - 2 zadania

Post autor: Natlia200 »

nieudane próby ;(
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Losowanie kul, umieszczanie na liście - 2 zadania

Post autor: leg14 »

Obydwie zmienne mają rozkład dyskretny, co oznacza, że aby musisz wyliczyć rozkład należy obliczyć \(\displaystyle{ \PP(X=1);\PP(X=2);...;\PP(X=4)}\), analogicznie w drugim przypadku.
ODPOWIEDZ