schemat bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

schemat bernoulliego

Post autor: major37 »

Piłkarz strzela karne z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,6}\). Jak długa powinna być seria, żeby prawdopodobieństwo trafienia co najmniej raz było większe niż \(\displaystyle{ 0,999}\) ? Próbowałem kombinować z schematem bernoulliego ale nie bardzo wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

schemat bernoulliego

Post autor: piasek101 »

Zrobić z przeciwnego.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

schemat bernoulliego

Post autor: major37 »

Nadal mam problem. Wiem, że \(\displaystyle{ n=?}\) oraz \(\displaystyle{ p=0,6 ,q=0,4}\) liczba prób to 1,2,3,4,5. Dalej rozumiem, żeby piłkarz odniósł porażkę to musi nie trafić ani razu. Wiem jeszcze, że będzie nierówność chyba taka \(\displaystyle{ P(k,n,0,6)>0,999}\). Proszę o taki słowny opis jak to zrobić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

schemat bernoulliego

Post autor: piasek101 »

Jakie jest zdarzenie przeciwne do ,,trafi co najmniej raz" ?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

schemat bernoulliego

Post autor: major37 »

Nie trafić ani razu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

schemat bernoulliego

Post autor: piasek101 »

Więc liczysz z \(\displaystyle{ 1-P(A')}\), a nietrafienie ani razu w (n) próbach powinieneś znać.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

schemat bernoulliego

Post autor: major37 »

Ok. Dzięki
ODPOWIEDZ