Niech zmienna X ma rozkład na odcinku [1,3]. Korzystając z nierówności Markowa oszacować prawdopodobieństwo, że X \(\displaystyle{ \ge}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Gęstość rozkładu jednostajnego dana jest wzorem
f(x) \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{b-a} dla x \in [a,b] \\ 0 dla pozostałych x \end{cases}}\)
Obiczyłem EX lecz nie wiem co dalej EX=1.
Nierówność Markowa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2016, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2016, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2016, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Nierówność Markowa
No dokładnie, przecież to całkiem logiczne, nieprawdaż? Tylko pamiętaj, że jesteśmy na odcinku \(\displaystyle{ [1,3]}\), jaka więc jest tam gęstość?
Swoją drogą: \(\displaystyle{ \mathbf{E}(X) \neq 1}\)
Swoją drogą: \(\displaystyle{ \mathbf{E}(X) \neq 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2016, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy