Wadliwy towar
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 lis 2015, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wadliwy towar
Wadliwość towaru wynosi 10%. Pobrano losowo 200 sztuk towaru. Jakie jest prawdopodobieństwo,żę liczba dobrych sztuk przekroczy 85% ogólnej liczebności towaru?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wadliwy towar
Integralne twierdzenie de Moivre'a - Laplace'a
\(\displaystyle{ Pr(D>85\%)= Pr( W< 15 \%) = Pr \left( Z < \frac{ 200\cdot 0,15 - 200\cdot 0,10}{\sqrt{200\cdot 0,10\cdot 0,9}}\right) \approx \phi(2,36)= 0,99.}\)
Program R:
\(\displaystyle{ Pr(D>85\%)= Pr( W< 15 \%) = Pr \left( Z < \frac{ 200\cdot 0,15 - 200\cdot 0,10}{\sqrt{200\cdot 0,10\cdot 0,9}}\right) \approx \phi(2,36)= 0,99.}\)
Program R:
Kod: Zaznacz cały
> z= (200*0.15-200*0.10)/sqrt(200*0.10*0.90)
> z
[1] 2.357023
> P= pnorm(z)
> P
[1] 0.9907889