Cześć,
mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ P(N=k)=pq^k}\); \(\displaystyle{ p=1-q}\); \(\displaystyle{ k=0,1,2,\dots}\)
Wykazać, że: \(\displaystyle{ P(N>k+j|N>k)=P(N>j)}\).
No, to robię lewą stronę:
\(\displaystyle{ L=\frac{P(N>k+j\,\,\,\textrm{i}\,\,\,N>k)}{P(N>k)}=\frac{1-P(N\leq k+j)}{1-P(N\leq k)}}\)
Muszę znaleźć dystrybuantę:
\(\displaystyle{ P(N\leq n)=\sum\limits^n_{k=0}(1-q)q^k=(1-q)\frac{1-q^{n+1}}{1-q}=1-q^{n+1}}\).
Więc:
\(\displaystyle{ L=\frac{1-(1-q^{k+j+1})}{1-(1-q^{k+1})}=q^j}\)
I prawa strona:
\(\displaystyle{ P=1-P(N\leq j)=1-(1-q^{j+1})=q^{j+1}}\)
I nie zgadza się, \(\displaystyle{ L\neq P}\). Dlaczego?
własność braku pamięci
- niedzwiedz2
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2016, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
własność braku pamięci
Cześć.
Są dwie wersje rozkładu geometrycznego: niby na jedno wychodzi, ale nie do końca. Ogólnie sprawa polega na tym, że mamy sobie doświadczenie losowe z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej próbie \(\displaystyle{ p}\) i prawdopodobieństwem porażki w pojedynczej próbie \(\displaystyle{ q=1-p}\), i wykonujemy niezależnie próby tak długo, aż uzyskamy pierwszy sukces. Wtedy zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) oznaczająca liczbę wykonanych prób ma rozkład \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=pq^{k-1}}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2...}\), natomiast zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) odpowiadająca czasowi oczekiwania na pierwszy sukces ma rozkład taki, jak u Ciebie w treści.
Twoje rachunki są poprawne, a taki rozkład nie ma własności braku pamięci, za to ten rozkład liczby rzutów, który podałem, już owszem.
Są dwie wersje rozkładu geometrycznego: niby na jedno wychodzi, ale nie do końca. Ogólnie sprawa polega na tym, że mamy sobie doświadczenie losowe z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej próbie \(\displaystyle{ p}\) i prawdopodobieństwem porażki w pojedynczej próbie \(\displaystyle{ q=1-p}\), i wykonujemy niezależnie próby tak długo, aż uzyskamy pierwszy sukces. Wtedy zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) oznaczająca liczbę wykonanych prób ma rozkład \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)=pq^{k-1}}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2...}\), natomiast zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) odpowiadająca czasowi oczekiwania na pierwszy sukces ma rozkład taki, jak u Ciebie w treści.
Twoje rachunki są poprawne, a taki rozkład nie ma własności braku pamięci, za to ten rozkład liczby rzutów, który podałem, już owszem.
- niedzwiedz2
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2016, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
własność braku pamięci
W warunku braku pamięci powinieneś mieć słabe nierówności:niedzwiedz2 pisze: mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ P(N=k)=pq^k}\); \(\displaystyle{ p=1-q}\); \(\displaystyle{ k=0,1,2,\dots}\)
Wykazać, że: \(\displaystyle{ P(N>k+j|N>k)=P(N>j)}\).
\(\displaystyle{ P(N\geq k+j|N\geq k)=P(N\geq j)}\)
I dalej tak, jak robisz (wklejam Twoje rachunki z odpowiednimi zmianami):
\(\displaystyle{ L=\frac{P(N\geq k+j\,\,\,\textrm{i}\,\,\,N\geq k)}{P(N\geq k)}
=\frac{1-P(N<k+j)}{1-P(N<k)}=\frac{1-P(N\leq k+j-1)}{1-P(N\leq k-1)}}\)
Muszę znaleźć dystrybuantę:
\(\displaystyle{ P(N\leq n)=\sum\limits^n_{k=0}(1-q)q^k=(1-q)\frac{1-q^{n+1}}{1-q}=1-q^{n+1}}\).
Więc:
\(\displaystyle{ L=\frac{1-(1-q^{k+j})}{1-(1-q^k)}=q^j}\)
I prawa strona:
\(\displaystyle{ P=1-P(N<j)=1-P(N\leq j-1)=1-(1-q^j)=q^j}\)
I zgadza się, \(\displaystyle{ L=P}\).