Wyznacz stałą, aby funkcja była gęstością pewnej zmiennej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mcgregorpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 paź 2015, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wyznacz stałą, aby funkcja była gęstością pewnej zmiennej

Post autor: mcgregorpl »

Witam, chciałbym aby ktoś sprawdził mi rozwiązanie takiego oto zadania:

Wyznacz stałą a, aby funkcja była gęstością pewnej zmiennej losowej X. Oblicz P(1.5<X<3).
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{a}{x^{2}} 1<x<2 \\ 0 poza \end{cases}}\)
Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ 1 = \int_{- \infty }^{+ \infty } f(x) \mbox{d}x}\)
I mam

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{1} 0 \mbox{d}x + \int_{2}^{+ \infty } 0 \mbox{d}x + \int_{1}^{2} \frac{a}{x^{2}} \mbox{d}x=1}\)

Dalej,

\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} -a* \frac{1}{x} = \frac{1}{2} a}\)

czyli \(\displaystyle{ a=2}\)
Druga część zadania - obliczyć P(1,5<X<3), czy to nie będzie \(\displaystyle{ \int_{1,5}^{2} \frac{2}{x^{2}} \mbox{d}x}\)?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2016, o 14:52 przez mcgregorpl, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznacz stałą, aby funkcja była gęstością pewnej zmiennej

Post autor: a4karo »

pierwsze ok, drugie: \(\displaystyle{ 1.5<2}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wyznacz stałą, aby funkcja była gęstością pewnej zmiennej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(X\in (1,5, 3))= Pr(X\in (1,5, 2)) + Pr(X\in \langle 2, 3)) = \int_{1,5}^{2}\frac{2}{x^{2}}dx+ \int_{2}^{3}0 dx =}\)

Poprawnie rozpisz obliczenie stałej \(\displaystyle{ a}\) wynik masz prawidłowy, ale rozpisanie błędne.
ODPOWIEDZ