Wartość oczekiwana z minimum

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

Wartość oczekiwana z minimum

Post autor: nnnmmm »

Zmienna losowa łacznej wartości szkód \(\displaystyle{ S_{N}=X_{1}+\dots+X_{N}}\) ma złożony rozkład Poissona z \(\displaystyle{ \lambda=5}\). Wypłaty \(\displaystyle{ X}\) mają rozkład dwupunktowy \(\displaystyle{ P(X=1)=0.4}\) oraz \(\displaystyle{ P(X=4)=0.6}\). Oblicz \(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[ \min(S_{N},3)\right]}\).
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Wartość oczekiwana z minimum

Post autor: leg14 »

Wskazówka 3 i S są niezależne.
ODPOWIEDZ