Tak jak w temacie.Rzeczywista zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma ten sam rozklad co \(\displaystyle{ X^2}\), mam rozstrzygnac czy wtedy \(\displaystyle{ X^2}\) ma ten sam rozklad co \(\displaystyle{ X^3}\).
No i jakims prymitywnym liczeniem \(\displaystyle{ \PP(X \in [0,t] )}\) dla roznych t wychodzi mi, ze po prostu \(\displaystyle{ \PP(X =0) =1}\). Czy to jest dobra odpowiedz?Wydaje sie podejrzanie proste.
Kwadrat rzeczywistej zmiennej losowej ma ten sam rozklad.
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Kwadrat rzeczywistej zmiennej losowej ma ten sam rozklad.
Niemożliwe, że tak wychodzi, bo może być \(\displaystyle{ P(X=1)=1}\), tzn zmienna ta może mieć rozkład jednopunktowy skupiony w jedynce.leg14 pisze:No i jakims prymitywnym liczeniem \(\displaystyle{ \PP(X \in [0,t] )}\) dla roznych t wychodzi mi, ze po prostu \(\displaystyle{ \PP(X =0) =1}\). Czy to jest dobra odpowiedz?Wydaje sie podejrzanie proste.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Kwadrat rzeczywistej zmiennej losowej ma ten sam rozklad.
A rzeczywscie zapomnialem o niej.Ale to nic nie zmienia prawda? Nadal jest \(\displaystyle{ \PP(X \in \left\{ 0,1\right\} =1}\) i \(\displaystyle{ X \cong X^2 \cong X^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Kwadrat rzeczywistej zmiennej losowej ma ten sam rozklad.
Wg mnie ważne jest, aby to udowodnić ściśle.
\(\displaystyle{ P(X<0)=P(X^2<0)=0}\)
oraz \(\displaystyle{ P(X\in[0,t])=P(X^2\in[0,t])=P(X\in[0,\sqrt t]).}\) Zatem
\(\displaystyle{ P(X\in (t,\sqrt t])=0}\) dla \(\displaystyle{ 0<t<1}\) oraz
\(\displaystyle{ P(X\in (\sqrt t,t])=0}\) dla \(\displaystyle{ 1<t.}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(X\notin\{0,1\})=0}\).
\(\displaystyle{ P(X<0)=P(X^2<0)=0}\)
oraz \(\displaystyle{ P(X\in[0,t])=P(X^2\in[0,t])=P(X\in[0,\sqrt t]).}\) Zatem
\(\displaystyle{ P(X\in (t,\sqrt t])=0}\) dla \(\displaystyle{ 0<t<1}\) oraz
\(\displaystyle{ P(X\in (\sqrt t,t])=0}\) dla \(\displaystyle{ 1<t.}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(X\notin\{0,1\})=0}\).