Witam Bardzo serdecznie, mam ogromny problem na jutro muszę zrobić zadanie które dla mnie jako słabego matematyka jest bardzo trudne i nawet nie wiem jak się za nie zabrać, więc postanowiłem napisać tutaj.
Treść zadania.
Z badań wynika że żywotność opony ma rozkład \(\displaystyle{ N (90;10tys)km}\).
a) Znajdż prawd. ze losowo kupiona opona będzie miała żywotność powyzej \(\displaystyle{ 95tys}\)
b) Zakupiono \(\displaystyle{ 5}\) opon, jakie jest prawd. że łącznie mają \(\displaystyle{ 400tys\ km}\) lub więcej
c) Postaw uproszczoną prognozę żywotności 1 opony stosując regułę \(\displaystyle{ 1,2,3}\) i \(\displaystyle{ 6}\) sigm, wyznacz wiarygodność
d) Postaw prognozę przedziałową której wiarygodność wynosi \(\displaystyle{ 0,9 \ 0,5 \ 0,95}\)
Z góry mega bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego zadania, każde chęci się liczą
Prawdopodobieństwo żywotności opony
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Prawdopodobieństwo żywotności opony
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Prawdopodobieństwo żywotności opony
Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem
a) \(\displaystyle{ P(x <95000)= \frac{95000-90000}{10000} =0,5}\)
b) \(\displaystyle{ P(x<400000)= \frac{400000-90000}{10000} =31}\)
Jeśli nie tak to proszę o poprawkę
a) \(\displaystyle{ P(x <95000)= \frac{95000-90000}{10000} =0,5}\)
b) \(\displaystyle{ P(x<400000)= \frac{400000-90000}{10000} =31}\)
Jeśli nie tak to proszę o poprawkę
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Prawdopodobieństwo żywotności opony
hmm a powiedz mi skąd ta liczba PHI? jak mam w przykładzie np. (-0,5)= -0,6915 to dla punktu b) 31 ile to będzie ?