Cześć, mam problem ze zrozumieniem pewnej równości. Z definicji wartości oczekiwanej mam:
\(\displaystyle{ E[max(X-d,0)] = \int_{d}^{\infty}(x-d)dF_X(x)}\)
Wiem, że to wyrażenie można przekształcić następująco:
\(\displaystyle{ \int_{d}^{\infty}(x-d)dF_X(x) = \int_{d}^{\infty}(1-F_x(x))dx}\)
Mógłby ktoś mi pomóc w zrozumieniu tej równości?
Dowód równości z wartością oczekiwaną
- elbargetni
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dowód równości z wartością oczekiwaną
Ogólnie, dla \(\displaystyle{ X \ge 0}\) zachodzi: \(\displaystyle{ E[X]= \int_{0}^{ \infty }P(X > x) \mbox{d}x= \int_{0}^{ \infty }(1- F_{X}(x)) \mbox{d}x}\)
- elbargetni
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dowód równości z wartością oczekiwaną
Faktycznie znalazłem ten wzór pod hasłem Wartość oczekiwana na angielskiej wikipedii, ale mógłby ktoś wyjaśnić jak ten wzór otrzymać, czy jest to po prostu definicja wartości oczekiwanej?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Dowód równości z wartością oczekiwaną
Wzór ten dostaje się, wykorzystując twierdzenie Tonellego. Całka to ,,pole pod wykresem" funkcji \(\displaystyle{ X\geq 0}\), czyli miara zbioruelbargetni pisze:Faktycznie znalazłem ten wzór pod hasłem Wartość oczekiwana na angielskiej wikipedii, ale mógłby ktoś wyjaśnić jak ten wzór otrzymać, czy jest to po prostu definicja wartości oczekiwanej?
\(\displaystyle{ {(omega,r)inOmega imes [0,infty)mid rleq X(omega)}}\). Zapisując to odpowiednio jako całka iterowana, dostaje się wzór
\(\displaystyle{ E[X]= \int_{0}^{ \infty }P(X > x) \mbox{d}x= \int_{0}^{ \infty }(1- F_{X}(x)) \mbox{d}x}\).
Dowód równości z wartością oczekiwaną
Można tak:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty }P(X>x) \mbox{d}x = \int_{0}^{ \infty } \left[ \int_{0}^{ \infty } 1_{(t>x)}(t) \mu_{X}( \mbox{d}t)\right] \mbox{d}x= \int_{0}^{ \infty } \left[ \int_{0}^{ t } \mbox{d}x\right] \mu_{X}(\mbox{d}t)= \int_{0}^{ \infty }t\mu_{X}(\mbox{d}t)=E[X]}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty }P(X>x) \mbox{d}x = \int_{0}^{ \infty } \left[ \int_{0}^{ \infty } 1_{(t>x)}(t) \mu_{X}( \mbox{d}t)\right] \mbox{d}x= \int_{0}^{ \infty } \left[ \int_{0}^{ t } \mbox{d}x\right] \mu_{X}(\mbox{d}t)= \int_{0}^{ \infty }t\mu_{X}(\mbox{d}t)=E[X]}\)