Rzucamy 10 razy monetą, oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) liczba wyrzuconych orłów i reszek będzie taka sama
b) liczba wyrzuconych orłów jest większa niż wyrzuconych reszek
10 krotny rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
10 krotny rzut kostką
a) musisz wybrać 5 miejsc z 10-ciu np na orły
b) tu masz takie samo prawdopodobieństwo, że będzie więcej orłów jak to, że będzie więcej reszek - z uwzględnieniem punktu (a).
b) tu masz takie samo prawdopodobieństwo, że będzie więcej orłów jak to, że będzie więcej reszek - z uwzględnieniem punktu (a).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2012, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
10 krotny rzut kostką
1. \(\displaystyle{ {5 \choose 10} \cdot ( \frac{1}{2} )^{5}}\) czy to będzie rozwiązaniem? Czy dopisać jeszcze "coś" tak jakby dla schematu Bernoulliego?
2. Zsumować zapisy takie jak wyżej dla \(\displaystyle{ {6 \choose 10} \cdot ( \frac{1}{2})^{6} + ... dla 7,8,9 i 10?}\) czy w ogóle źle myślę?
2. Zsumować zapisy takie jak wyżej dla \(\displaystyle{ {6 \choose 10} \cdot ( \frac{1}{2})^{6} + ... dla 7,8,9 i 10?}\) czy w ogóle źle myślę?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
10 krotny rzut kostką
Dobre myślenie, gorsze wykonanie:
1. Schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(A)=P(5o,5r)= {10 \choose 5}( \frac{1}{2} )^5 ( 1-\frac{1}{2} )^5 ={10 \choose 5}( \frac{1}{2} )^{10}}\)
2.To sumowanie jest dobrym pomysłem.
Oblicz powyższe wyrażenia.Chine pisze:\(\displaystyle{ {5 \choose 10}}\)
\(\displaystyle{ {6 \choose 10}}\)
1. Schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(A)=P(5o,5r)= {10 \choose 5}( \frac{1}{2} )^5 ( 1-\frac{1}{2} )^5 ={10 \choose 5}( \frac{1}{2} )^{10}}\)
2.To sumowanie jest dobrym pomysłem.
Ukryta treść: