p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: alla2012 »

Losujemy kule z urny, w której jest \(\displaystyle{ 1}\) biała i \(\displaystyle{ 1}\) czarna kula tak, że
losujemy kulę, oglądamy ją, zwracamy ją do urny i dokładamy kulę tego samego koloru.
Niech \(\displaystyle{ p_i}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,\ldots , n+1}\) oznacza prawdopodobieństwo, że po \(\displaystyle{ n}\) losowaniach urna zawiera dokładnie \(\displaystyle{ i}\) kul białych.

Jak pokazać, że \(\displaystyle{ p_i=\frac{1}{n+1}}\)
miodzio1988

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: miodzio1988 »

Indukcyjnie
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: alla2012 »

po narysowaniu drzewka jakoś to widać, ale nie wiem jak to formalnie zapisać
miodzio1988

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: miodzio1988 »

No indukcyjnie będzie najłatwiej
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: alla2012 »

dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ p_1=\frac{1}{2}=p_2=\frac{1}{n+1}}\)

a dalej tego nie widzę
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: Majeskas »

Ja również chciałbym zobaczyć ten dowód indukcyjny.
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

p-stwo wylosowania dokładnej ilości kul

Post autor: alla2012 »

Ok dzięki za naprowadzenie, dopiero załapałem jak to dowieść. Jeszcze raz dzięki
ODPOWIEDZ