Rozkład poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład poissona

Post autor: macikiw2 »

Zmienne losowe \(\displaystyle{ X _{i} = 1, 2,...,100}\) mają jednakowe rozkłady i są niezależne. Oblicz prawdopodobieństwo tego że suma :
\(\displaystyle{ P(X _{i}>k)= \frac{e ^{-\lambda}\lambda^{k}}{k!} \\
k=0,1,...}\)


\(\displaystyle{ P\left( \sum^{i=1}_{100}X _{i}>190 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2016, o 18:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozkład poissona

Post autor: Premislav »

Jeżeli to ma być rozkład Poissona, to pewnie miało być
\(\displaystyle{ P(X _{i}{\red =}k)= \frac{e ^{-\lambda}\lambda^{k}}{k!} \\ k=0,1,...}\)
Suma niezależnych zmiennych losowych o rozkładach Poissona z parametrami \(\displaystyle{ \lambda_{1},...\lambda_{n}}\) ma także rozkład Poissona, z parametrem \(\displaystyle{ \lambda= \sum_{i=1}^{n} \lambda_{i}}\). Ale tak sobie myślę, że rozkład Poissona nie ma żadnego eleganckiego wzoru na ogon czy dystrybuantę, więc lepiej przybliżyć to za pomocą standardowego rozkładu normalnego. Patrz Centralne Twierdzenie Graniczne.
ODPOWIEDZ