Rozkład prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
slawek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 paź 2006, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blah
Pomógł: 1 raz

Rozkład prawdopodobieństwa

Post autor: slawek »

Witam,

Mam problem... w sumie blachostka... jest zadanie:

Podany rozklad prawdopodobienstw:

P(X=2)=0,2
P(X=4)=A
P(X=6)=0,3
P(X=8)=0,1

Jak mam wyliczyc A? Nie umie sie doszukac jakies wlasnosci...czy wzoru... pewnie to bedzie z 30 sec roboty... Chcialem to rozwiazywac ze schematu Bernoulliego... ale to troche liczenia... i mozliwe, ze bledne podejscie do sprawy Potrzebuje jak najmniej czasochlonnych sposobow na rozwiazanie

Dodam, ze w ksiazce mam odp: A=0,4
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 11:14 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozkład prawdopodobieństwa

Post autor: wb »

Suma tych prawdopodobieństw musi wynosi 1.
slawek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 paź 2006, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blah
Pomógł: 1 raz

Rozkład prawdopodobieństwa

Post autor: slawek »

Ech ech... w sumie mialem pomyslec nad tym zadaniem... a nie panicznie szukac jakis wlasnosci..

Dziekuje za pomoc!
ODPOWIEDZ