Witam serdecznie, treść zadania jest następująca:
W budynku znajduje się 500 komputerowych stanowisk pracy - przy każdym z nich może
usiąść dowolny pracownik. Ile osób można przypisać do pracy w tym budynku, aby z prawdopodobieństwem 90% zostało pięć miejsc wolnych? Przyjmij, że pracownicy przychodzą do pracy z prawdopodobieństwem 95% (choroba, urlop, itp.).
Rezultat powininen zostać oszacowany przy użyciu Centralnego Twierdzenia Granicznego.
No i ok, postanowilem skorzystac z twierdzenia de Moivre'a
\(\displaystyle{ \frac{Sn-n*p}{ \sqrt{n*p(1-p)} } <=o(X)}\)
I teraz tak, niedokonca wiem jak sobie z tym zadaniem poradzić.
p to napewno 0,95, Sn to 495 (ma zostac 5 wolnych miejsc), ale jak dalej wykorzystac informacje o 90%?
Z góry dzięki za każdą wskazówke
CTG (tw. de Moivre'a-Laplace'a)
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
CTG (tw. de Moivre'a-Laplace'a)
Z tablic dystrybuanty standaryzowanego dla jej wartości \(\displaystyle{ 0,9}\)
\(\displaystyle{ \phi\left(\frac{ 495- n\cdot 0,95}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}}\right) = \phi(1,282)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 495- n\cdot 0,95)}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}}= 1,282.}\)
\(\displaystyle{ n\approx 514,4}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 515}\) pracowników
\(\displaystyle{ \phi\left(\frac{ 495- n\cdot 0,95}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}}\right) = \phi(1,282)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 495- n\cdot 0,95)}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}}= 1,282.}\)
\(\displaystyle{ n\approx 514,4}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 515}\) pracowników
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POL
- Podziękował: 3 razy
CTG (tw. de Moivre'a-Laplace'a)
Mógłbyś jakoś rozwinąć temat? Nie do końca wiem właśnie jak zastosować tutaj standaryzacjejanusz47 pisze:Z tablic dystrybuanty standaryzowanego dla jej wartości 0,9
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
CTG (tw. de Moivre'a-Laplace'a)
\(\displaystyle{ \phi\left(\frac{ 495- n\cdot 0,95}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}}\right) =90\%}\)
czyli wiemy, że \(\displaystyle{ \phi(a)=90\%=0,9}\)
w tablicach odczytujemy dla jakiego a \(\displaystyle{ \quad\phi(a)=0,9\quad \Rightarrow \quad a \approx 1,282}\)
stąd \(\displaystyle{ \frac{ 495- n\cdot 0,95}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}} \approx 1,282}\)
czyli wiemy, że \(\displaystyle{ \phi(a)=90\%=0,9}\)
w tablicach odczytujemy dla jakiego a \(\displaystyle{ \quad\phi(a)=0,9\quad \Rightarrow \quad a \approx 1,282}\)
stąd \(\displaystyle{ \frac{ 495- n\cdot 0,95}{\sqrt{n\cdot 0,95\cdot 0.05}} \approx 1,282}\)