Treść zadania:
Na rynku telekomunikacyjnym działają trzy sieci komórkowe. Do sieci A należy 25% klientów, do sieci B 35%, a do sieci C pozostałe 40% klientów. Wśród klientów sieci A 30% korzysta z dodatkowego abonamentu na internet bezprzewodowy, w sieci B i C, odpowiednio, 20% i 15% klientów. Wiadomo, że wybrany losowo użytkownik telefonu komórkowego korzysta dodatkowo z internetu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest on klientem sieci A, B, C?
Prosiłbym o wyjaśnienie, jak to zadanie zrobić.
Sieci komórkowe - prawdopodobieństwo
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Sieci komórkowe - prawdopodobieństwo
I - wylosowanie użytkownika internetu
\(\displaystyle{ P(I)=P(I \cap A) +P(I \cap B)+P(I \cap C)= 0,25 \cdot 0,30+ 0,35 \cdot 0,20+ 0,40 \cdot 0,15=...}\)
Ty masz policzyć prawdopodobieństwa warunkowe
\(\displaystyle{ P(A|I)= \frac{P(A \cap I)}{P(I )} = \frac{0,25 \cdot 0,30}{0,25 \cdot 0,30+ 0,35 \cdot 0,20+ 0,40 \cdot 0,15}=...}\)
\(\displaystyle{ P(B|I)= \frac{P(B \cap I)}{P(I )} = ...}\)
\(\displaystyle{ P(C|I)= ...}\)
\(\displaystyle{ P(I)=P(I \cap A) +P(I \cap B)+P(I \cap C)= 0,25 \cdot 0,30+ 0,35 \cdot 0,20+ 0,40 \cdot 0,15=...}\)
Ty masz policzyć prawdopodobieństwa warunkowe
\(\displaystyle{ P(A|I)= \frac{P(A \cap I)}{P(I )} = \frac{0,25 \cdot 0,30}{0,25 \cdot 0,30+ 0,35 \cdot 0,20+ 0,40 \cdot 0,15}=...}\)
\(\displaystyle{ P(B|I)= \frac{P(B \cap I)}{P(I )} = ...}\)
\(\displaystyle{ P(C|I)= ...}\)