Talia kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
weteranikk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2016, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szymanow

Talia kart

Post autor: weteranikk »

Jest \(\displaystyle{ 52}\) karty w talii. Losujemy pięć kart
A) jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania \(\displaystyle{ 4}\) asów i \(\displaystyle{ 1}\) damy?.
B) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej \(\displaystyle{ 1}\) asa?.
Tego powyższego wgl nie mam pojecia jak zrobić

W urnie mamy \(\displaystyle{ 5}\) kul czerwonych i \(\displaystyle{ 7}\) kul zielonych. Losujemy jedną kule i wrzucamy do urny, losujemy drugą. Jakie jest prawdopodobienstwo, wylosowania kuli czerwonej i zielonej?. Pozdrawiam

Wszystkich kuli jest \(\displaystyle{ 12}\), jesli wylosujemy \(\displaystyle{ 1}\) zostanie nam juz tylko \(\displaystyle{ 11}\), czyli \(\displaystyle{ 2}\) kule mozemy wylosowac na \(\displaystyle{ 12 \cdot 11}\) sposobow co sie rowna \(\displaystyle{ 132}\).

Kule maja miec rozne kolory, bierzemy sobie \(\displaystyle{ 1}\) z \(\displaystyle{ 7}\) kul zielonych i \(\displaystyle{ 1}\) z \(\displaystyle{ 5}\) kul czerwonych z czego otrzymujemy \(\displaystyle{ 7 \cdot 5=35}\).

\(\displaystyle{ P=\frac{35}{135}=0,259}\) Czy to jest dobrze??
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, o 19:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Talia kart

Post autor: piasek101 »

1) Tak zwana omega to ?

Masz jakiś typ ?
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 16 razy

Talia kart

Post autor: Janpostal »

2)
Losujemy jedną kule i wrzucamy do urny
Ile mamy kul w drugim losowaniu?
ODPOWIEDZ