Wśród 150 monet...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prorok16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 paź 2015, o 08:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miastko
Podziękował: 1 raz

Wśród 150 monet...

Post autor: prorok16 »

Witam Was Forumowicze!


Mam problem z pewnym zadaniem dotyczącym prawdopodobieństwa, a brzmi ono tak:

"Wśród 150 monet jest 100 prawdziwych i 50 falsyfikatów. Wybieramy 3 monety. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna moneta jest prawdziwa?"


Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Wśród 150 monet...

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- \frac{50}{150} \cdot \frac{49}{149} \cdot \frac{48}{148}}\)
ODPOWIEDZ