Grupę studencką złożoną z \(\displaystyle{ 4}\) pań i \(\displaystyle{ 12}\) panów podzielono na \(\displaystyle{ 4}\) podgrupy po cztery
osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdej podgrupie znajduje się jedna pani?
\(\displaystyle{ |\Omega| = \binom{16}{4} \cdot \binom{12}{4} \cdot \binom{8}{4} = 63063000\\
|A| = \binom{4}{1} \cdot \binom{12}{3} \cdot \binom{3}{1} \cdot \binom{9}{3} \cdot \binom{2}{1} \cdot \binom{6}{3} = 8870400\\
P(A) = 0,140659}\)
Czy te rozwiązanie jest prawidłowe?
Grupę studencką złożoną z 4 pań i 12 panów podzielono na 4 p
Grupę studencką złożoną z 4 pań i 12 panów podzielono na 4 p
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.