Witam.
Ruletka ma 37 numerów. 2 sekcje po 18 numerów + 0.
0= 1/37=2,7%
Black/Red = 18/37=48,65%
1. Pragnę obliczyć ile wypadnie wszystkich ciągów( Czarnych, oznaczonych B) w 1mln rzutów.
B- 0,4865 *486500= 236 682
2B- 0,4865 ^2*486500= 115 146
3B- 0,4865 ^3*486500= 56 018
4B- 0,4865 ^4*486500= 27 253
5B- 0,4865 ^5*486500= 13 259
6B- 0,4865 ^6*486500= 6 450
7B- 0,4865 ^7*486500= 3 138
8B- 0,4865 ^8*486500= 1 527
9B - 0,4865 ^9*486500= 743
10B- 0,4865 ^10*486500= 361
11B- 0,4865 ^11*486500= 176
12B- 0,4865 ^12*486500= 85
13B- 0,4865 ^13*486500= 42
14B- 0,4865 ^14*486500= 20
*15B- 0,4865 ^15*486500= 10
16B- 0,4865 ^16*486500= 5
17B- 0,4865 ^17*486500= 2
18B- 0,4865 ^18*486500= 1
*np. w dziesięciu ciągach po 15 mieści się 150B
Ale suma wszystkich B z powyższych ciągów = 897 578 a powinna równać się 486500.
Nie wiem jak poprawnie powinno się to obliczyć.
jeżeli wolicie możecie to wytłumaczyć na przykładzie orła i reszki, będzie łatwiej.
ruletka, prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 kwie 2016, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: iuasfiaso
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 kwie 2016, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: iuasfiaso
ruletka, prawdopodobieństwo
chce obliczyć ile i jakich ciągów orła wypadnie w milionie rzutów.
O wypadnie raz na 2 rzuty czyli 250 000 razy
2O raz na 4 rzuty. 125 000 razy
3O - 0,125 * 500 000= 62 500 razy.
4O - 0,5^4 * 500 000=31 250
5O - 0,5 ^5* 500 000=15 625
6O - 0,5 ^6* 500 000=7812
7O - 0,5^7 * 500 000=3906
8O - 0,5 ^8* 500 000=1953
9O - 0,5 ^9* 500 000=967
10O - 0,5 ^10* 500 000=488
11O - 0,5 ^11* 500 000=244
12O - 0,5 ^12* 500 000=122
13O - 0,5 ^13* 500 000=61
14O - 0,5 ^14* 500 000=30
15O - 0,5 ^15* 500 000=15
16O - 0,5 ^16* 500 000=8
17O - 0,5 ^17* 500 000=4
18O - 0,5 ^18* 500 000=2
19O - 0,5 ^19* 500 000=1
ITD.
No ale teraz chce zliczyć ile wystąpi orłów w tych wszystkich ciągach.
250 000+ 125 000 *2+ 62 500 *3+ 31 250*4+ 15 625*5+7812*6+3906*7+1953*8+967*9+488*10+244*11+122*12+61*13+30*14+15*15+16*8+17*4+18*2+19=999`883
nierozumiem dlaczego wynik jest bliski 1 000 000. Wydaje mi się że powinien wynosić 500 000. Chciałem obliczyć ile wypadnie ciągów orła w milionie rzutów więc zostaje jeszcze reszka.
O wypadnie raz na 2 rzuty czyli 250 000 razy
2O raz na 4 rzuty. 125 000 razy
3O - 0,125 * 500 000= 62 500 razy.
4O - 0,5^4 * 500 000=31 250
5O - 0,5 ^5* 500 000=15 625
6O - 0,5 ^6* 500 000=7812
7O - 0,5^7 * 500 000=3906
8O - 0,5 ^8* 500 000=1953
9O - 0,5 ^9* 500 000=967
10O - 0,5 ^10* 500 000=488
11O - 0,5 ^11* 500 000=244
12O - 0,5 ^12* 500 000=122
13O - 0,5 ^13* 500 000=61
14O - 0,5 ^14* 500 000=30
15O - 0,5 ^15* 500 000=15
16O - 0,5 ^16* 500 000=8
17O - 0,5 ^17* 500 000=4
18O - 0,5 ^18* 500 000=2
19O - 0,5 ^19* 500 000=1
ITD.
No ale teraz chce zliczyć ile wystąpi orłów w tych wszystkich ciągach.
250 000+ 125 000 *2+ 62 500 *3+ 31 250*4+ 15 625*5+7812*6+3906*7+1953*8+967*9+488*10+244*11+122*12+61*13+30*14+15*15+16*8+17*4+18*2+19=999`883
nierozumiem dlaczego wynik jest bliski 1 000 000. Wydaje mi się że powinien wynosić 500 000. Chciałem obliczyć ile wypadnie ciągów orła w milionie rzutów więc zostaje jeszcze reszka.
ruletka, prawdopodobieństwo
Poczytaj o wartości oczekiwanej zatemchce obliczyć ile i jakich ciągów orła wypadnie w milionie rzutów.
To co teraz rozpisujesz zupełnie nie ma sensu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 kwie 2016, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: iuasfiaso
ruletka, prawdopodobieństwo
no właśnie widze że nie ma kompletnie sensu, i dla tego dziękuję za wskazówkę.
I....................1....................I..................I.........I....I..I.I
czy jest możliwe aby odcinek nr 1 nie równał się drugiemu odcnkowi podzielonemu na połówki, no nie jest to logiczne ale pomyślałem zapytać.
I....................1....................I..................I.........I....I..I.I
czy jest możliwe aby odcinek nr 1 nie równał się drugiemu odcnkowi podzielonemu na połówki, no nie jest to logiczne ale pomyślałem zapytać.