estymator nieobciążony wariancji wzory

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

estymator nieobciążony wariancji wzory

Post autor: wielkireturner »

Czy wzór na estymator nieobciążony wariancji \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ \sum_{i=1}^{n} (x_{i} - y)^{2} }{n-1} }}\) powinien dawać identyczne wyniki ze wzorem \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{n}{n-1} \left( \sum_{j=1}^{n} x_{i}^{2} - y^{2}\right) }}\), gdzie \(\displaystyle{ y}\) to średnia arytmetyczna z \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},...,x_{n}}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

estymator nieobciążony wariancji wzory

Post autor: Premislav »

Ani jedno, ani drugie nie jest estymatorem nieobciążonym wariancji, chyba że używasz jakichś nieznanych mi oznaczeń. Pierwiastek sugeruje, że to raczej jest estymator odchylenia standardowego.
ODPOWIEDZ