Bajkowe kulki prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alkama1928
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 kwie 2016, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupsk

Bajkowe kulki prawdopodobieństwa

Post autor: alkama1928 »

Losujemy jednocześnie trzy kule z urny zawierającej 4 kule białe jak śnieg i 6 czarnych jak heban. Następnie z tych trzech kul losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała jak śnieg.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Bajkowe kulki prawdopodobieństwa

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{30} \cdot \frac{3}{3}+\frac{9}{30} \cdot \frac{2}{3}+ \frac{15}{30} \cdot \frac{1}{3}+ \frac{5}{30} \cdot \frac{0}{3}=....}\)
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Bajkowe kulki prawdopodobieństwa

Post autor: dec1 »

Możliwości są trzy:
- jedna kula biała i dwie czarne
- dwie kule białe i jedna czarna
- trzy kule białe i zero czarnych.

Liczymy i sumujemy prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\binom{4}{1}\cdot\binom{6}{2}}{\binom{10}{3}}\cdot\frac{1}{3}+\frac{\binom{4}{2}\cdot\binom{6}{1}}{\binom{10}{3}}\cdot\frac{2}{3}+\frac{\binom{4}{3}\cdot\binom{6}{0}}{\binom{10}{3}}\cdot\frac{3}{3}=\frac{60}{120\cdot 3}+\frac{36\cdot 2}{120\cdot 3}+\frac{4}{120}=40 \%}\)
ODPOWIEDZ