sześć rzutów kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

sześć rzutów kostką

Post autor: K4rol »

rzucamy sześć razy sześcienną kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia wyrzucenia 4 razy oczka "5" oraz że iloczyn wszystkich oczek będzie liczbą parzystą.

\(\displaystyle{ \Omega=6^{6}}\)

odpowiadające zdarzenia (np.)
\(\displaystyle{ [5][5][5][5][LP][LP]\\
[5][5][5][5][5][LNP][LP]}\)


\(\displaystyle{ A=1*1*1*1*3*3=9}\) dla (jednego przypadku)

i teraz podchodzę do tego tak że mam do czynienia z szeregiem 6 elementów, możliwości ich "ułożenia" to \(\displaystyle{ 6!}\) więc

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2*(9*6!)}{6^{6}}=\frac{5}{18}}\)

na oko patrząc prawdopobieństwo dość duże więc mam pewne możliwości co do obliczenia "ilości przypadków", mam na myśli czy to nie będą przypadkiem kombinacje, aczkolwiek zdarzenie 5555LPLP jest różne od np 555LP5LP więc chyba to będą wariacje
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

sześć rzutów kostką

Post autor: kerajs »

K4rol pisze: odpowiadające zdarzenia (np.)
\(\displaystyle{ [5][5][5][5][LNP][LP]}\)
\(\displaystyle{ A=1*1*1*1*3*3=9}\) dla (jednego przypadku)
\(\displaystyle{ A_1=1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot \frac{6!}{4!}}\)
Piątą nieparzystą nie może być ,,5' stąd mnożę tylko przez 2.
Ułamek na końcu iloczynu określa ilość możliwych przestawień tych sześciu elementów.
Dla układu:
[5][5][5][5][5][LP][LP]
osobno rozważam:
a) te same parzyste
\(\displaystyle{ A_2=1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 3 \cdot 1 \cdot \frac{6!}{4!2!}}\)
b) różne parzyste
\(\displaystyle{ A_3=1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 3 \cdot 2 \cdot \frac{6!}{4!}}\)

Teraz zsumuj wyniki.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

sześć rzutów kostką

Post autor: K4rol »

Jedno pytanie
Jesli mam ciag
654321 to jest ich \(\displaystyle{ 6!}\)
555524 albo 555512 to tych ciągów jest \(\displaystyle{ V_{6}^{2}}\)
555522 to tych ciągów jest \(\displaystyle{ C_{6}^{2}}\) lub \(\displaystyle{ C_{6}^{4}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

sześć rzutów kostką

Post autor: kerajs »

Rozumiem, że pytasz o różne permutacje z pierwotnie wybranej szóstki cyfr.
W podanych przez Ciebie przykładach, ilość permutacji jest taka jak sugerujesz.

Moim zdaniem nie warto tak ich zapamiętywać, gdyż w innych sytuacjach (np:554433) jaki wzór zastosujesz?
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

sześć rzutów kostką

Post autor: K4rol »

nie staram się tego zapamiętać tylko zrozumieć
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} * {4 \choose 2}}\) ?
ODPOWIEDZ