zad z prawd geo warunkowego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pknagato2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 7 lut 2013, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 8 razy

zad z prawd geo warunkowego

Post autor: pknagato2 »

Zadanie: Wybrano losowo dwie liczby z przedziału [0, 1]. Jakie jest prawdopodobieństwo, że xy \(\displaystyle{ \ge ­}\)0, 09 , jeżeli wiadomo, że x + y \(\displaystyle{ \le}\) 1 ?

A->xy \(\displaystyle{ \ge ­}\)0, 09
b->x + y \(\displaystyle{ \le}\) 1

\(\displaystyle{ P\left( A|B\right)= \frac{P\left( A \cap B\right) }{P\left( B\right) }}\)
Z prawd. geometrycznego:
\(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{1 \cdot 1 \cdot 0,5}{1} =0,5}\)

Teraz liczymy \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)}\)

Rysunek:

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3SCx/


Określamy obszar ograniczony krzywymi, w naszym przypadku łatwo określić, że jest to \(\displaystyle{ 0,1 \le x \le 0,9}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \int_{0,9}^{0,1} 1-x dx - \int_{0,9}^{0,1} \frac{0,09}{x}dx = \left[ x\right] ^{0,9} _{0,1} -
\left[ \frac{x ^{2} }{2} \right] ^{0,9} _{0,1}- \left[ ln\left| x\right| \right] ^{0,9} _{0,1}=0,8-0,4-0,09 \cdot ln9=0,4-0,198 \approx 0,2}\)

Czyli \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)=0,2}\)
Co daje: \(\displaystyle{ P\left( A|B\right)= \frac{0,2}{0,5}=0,4}\)

Dobrze to liczę?
bartex42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 17 mar 2014, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 19 razy

zad z prawd geo warunkowego

Post autor: bartex42 »

Wszystko wygląda w porządku, tylko w całkach granice są odwrotnie, ale dalej jest dobrze.
ODPOWIEDZ