Liczbę kul zwiększono n-krotnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kmmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 55 razy

Liczbę kul zwiększono n-krotnie

Post autor: kmmc »

W urnie są trzy kule białe i jedna kula czarna. Liczbę kul czarnych zwiększono \(\displaystyle{ n-}\)krotnie. Oblicz \(\displaystyle{ n}\), jeśli w jednoczesnym losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul o różnych kolorach nie zmieniło się.

Liczymy prawdopodobieństwo bez zwiększania liczby kul.
\(\displaystyle{ P\left(A\right)= \frac{3}{6}=0,5}\)
z czterech wybieramy dwie, to jest omega. Następnie z 3 wybieramy jedną i z jednej, jedną.
Wychodzi \(\displaystyle{ 0,5}\).

Teraz zwiększamy liczbę kul czarnych o \(\displaystyle{ n}\).
Omega:
\(\displaystyle{ {3+n}\choose{2}}\)\(\displaystyle{ = \frac{(n+3)(n+2)}{2}}\)

A:
\(\displaystyle{ {3}\choose{1}}\)\(\displaystyle{ {n}\choose{1}}\)\(\displaystyle{ =3n}\)

\(\displaystyle{ \frac{A}{\Omega} = 0,5}\)

i teraz wyszło mi \(\displaystyle{ n=16}\), a ma wyjść \(\displaystyle{ 6}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Liczbę kul zwiększono n-krotnie

Post autor: janusz47 »

Liczbę kul czarnych zwiększono nie o n lecz trzykrotnie tzn. 3n.
ODPOWIEDZ