Do windy na parterze 5-piętrowego domu weszło trzech pasażerów. Każdy z nich może wysiąść na dowolnym piętrze z tym samym prawdopodobieństwem. Oblicz prawdopodobieństwo, że wszyscy wysiądą na pierwszym piętrze.
Mógłby ktoś pomóc?
prawdopodobieństwo winda
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
prawdopodobieństwo winda
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 5^3}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| =1}\)
lub podejsc, że każdy pasażer wysiada z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\). Ponadto wszystkie prawdopodobieństwa są niezależne więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| =1}\)
lub podejsc, że każdy pasażer wysiada z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\). Ponadto wszystkie prawdopodobieństwa są niezależne więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 1 raz
prawdopodobieństwo winda
Dzięki, rzeczywiście jak teraz napisałeś to stało się to dla mnie jasne, jakoś nie leży mi to prawdopodobieństwo, dużo musze poćwiczyć.