Podawanie elementów sigma-ciała, aby X było zmienną losową

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Podawanie elementów sigma-ciała, aby X było zmienną losową

Post autor: Transpluton »

Niech \(\displaystyle{ \Omega=\left\langle 0,2\right\rangle}\) oraz \(\displaystyle{ X:\Omega \rightarrow \RR}\).

\(\displaystyle{ X(\omega)= \begin{cases}-1;\omega=<0,1) \\ 0;\omega=1\\2;\omega=(1,2>\end{cases}}\)

Podać elementy-sigma ciała na \(\displaystyle{ \Omega}\), aby X była zmienną losową.

Według mojego rozwiązania elementy sigma-ciała są następujące:
\(\displaystyle{ \left\{ \Omega,\emptyset,<0,1),<0,1>,<0,2>,<1,2>,(1,2>,\left\{ 1\right\} ,<0,1) \cup (1,2>\right\}}\)
Czy jest ono poprawne?
bartex42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 17 mar 2014, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 19 razy

Podawanie elementów sigma-ciała, aby X było zmienną losową

Post autor: bartex42 »

Bardzo dobrze. Tylko jedną mam uwagę, że \(\displaystyle{ \Omega}\) jest podana dwa razy, bo przecież to to samo, co \(\displaystyle{ \langle0,2\rangle}\).
Transpluton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
Podziękował: 94 razy

Podawanie elementów sigma-ciała, aby X było zmienną losową

Post autor: Transpluton »

Rzeczywiście, moja nieuwaga, ten przedział jest przecież omegą
ODPOWIEDZ