Zmienna losowa ma rozkład Poissona, przy czym intensywność osiąganych przez nia wartości wynosi - lombda=2 oblicz
a) P(X5)
c)P(1
Rozkład Poissona - obliczyć prawdopodobieństwo
Rozkład Poissona - obliczyć prawdopodobieństwo
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 11:18 przez aniulka87, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Rozkład Poissona - obliczyć prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ X \mathcal{P}(2)}\)
\(\displaystyle{ P(X=i)=\frac{\lambda^i}{i!}e^{-\lambda}}\)
\(\displaystyle{ P(X5)=1-P(X qslant 5)=1-\sum_{i=0}^5 \frac{2^i}{i!}e^{-2}}\)
\(\displaystyle{ P(1 qslant X qslant 4)=\sum_{i=1}^4 \frac{2^i}{i!}e^{-2}}\)
Zwykła suma skończonej liczby wyrazów. Wystarczy dodać.
A ten grecki znaczek to lambda nie lombda...
\(\displaystyle{ P(X=i)=\frac{\lambda^i}{i!}e^{-\lambda}}\)
\(\displaystyle{ P(X5)=1-P(X qslant 5)=1-\sum_{i=0}^5 \frac{2^i}{i!}e^{-2}}\)
\(\displaystyle{ P(1 qslant X qslant 4)=\sum_{i=1}^4 \frac{2^i}{i!}e^{-2}}\)
Zwykła suma skończonej liczby wyrazów. Wystarczy dodać.
A ten grecki znaczek to lambda nie lombda...